Myskväll

Igår kväll hade jag och Älskling en riktig myskväll!! Vi har ofta de.. men igår kändes lite extra mysmys! Vi bestämde oss för att spela TP.. och jag kom på idéen att göra de ute.. visst de var lite små mörkt.. men vi satte upp värmeljus så de blev alldeles perfekt! Sen gjorde jag mig en kopp te och Jocke en kopp kaffe.. sen så satte vi oss och spela.. De blev oavgjort fast Jocke vann faktiskt själva TP-spelet eller hur man ska säga.. men jag vann frågorna.. hehe.. jag hade otur me tärningen bara.. -flinar-  När vi hade spelat klart så satt vi bara kvar me ljusen å prata.. <3

Här kommer ett par bilder.. dom är inte så bra men de är för jag tog dom me mobilen..

Jag hade redan gått in i vecka 28 nu.. tiden går skrämmande fort! Men jag längar så mycke tills bebis kommer ut.. så jag får pussa på henne! Hon rumlar runt enormt mycke inne i magen.. hon har party där inne varje dag! Så vi kommer nog få en livlig liten bäsis! <3

Igår var vi å hälsa på Lollo & Benny i deras nya lägenhet! Så mysigt.. super fina stora fönster å högt till tak.. jag är liiite avis faktiskt.. Det var en riktigt najs cykeltur ut dit.. vi cykla Kanalen hem.. å vi stanna å pausa lite vid en skuggig bänk.. för jag var så varm att jag trodde jag skulle dö.. där blev vi sittandes ett tag å bara prata.. skönt som tusan!! När vi va hos Lollo & Benny  fick vi smaskig fika.. kaffe å glass!! Fick oxå träffa Malin, Bennys mor & far.. och Bennys bror me familj! Och sist, och faktiskt minst.. Ziggebus så klart! :D Trevligt som tusan å bara sitta på deras stora baksida! Tack för att vi fick komma! <3

Nu lite om mitt livs kärlek! :)
De finns inga ord för hur lycklig Jocke gör mig.. jag önskar att alla människor hittde en annan människa som får dom att må så otroligt bra! Hade någon sagt t till mig för typ 4 år sen att jag skulle hitta någon som Jocke så hade jag idot förklarat den personen direkt.. för i min värld då så fanns inte sån kärlek..  i min värld då kunde jag inte lita på nån.... Nu vet jag hur man ska känna sig när man tänker på den man lever med.. jag fylls av små pirra känslor så fort jag tänker på den kärlek Jocke ger mig!! Visst gnabbas i ibland.. men de måste man.. man måste få vara sig själv å ha åsikter.. så länge man är ärlig å säger hur man känner sig så löser det sig ju alltid! Du & Jag älskling.. snart är vi tre.. å de kommer bli så otroligt underbart!! Kärlek! Du är mitt allt!

Vecka 27

Bebis 

I vecka 27 är medelkroppslängden 36 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1000 gr. Huvudets omkrets är 26 cm.

Barnet ser nu ut som det kommer att göra vid födseln förutom att det är mindre och smalare. Lungorna, levern och immunförsvaret behöver fortfarande utvecklas men om barnet skulle födas nu så har det cirka 80 procent chans att överleva. Hörseln fortsätter att förfinas och fostret kan känna igen både mamman och eventuellt pappans röst.

Från och med nu mäter man fostrets hela längd. Tidigare mätte man längden från huvud till stjärt.

Barnet kan öppna sina ögon och börjar bli känsligt för ljus. Vid en klinisk undersökning med amnioskop (ett rör som man via kvinnans slida för in genom livmoderhalsen upp till fosterhinnorna) ser man att barnet försöker skydda sina ögon från instrumentets ljuskälla genom att vända sig bort eller sätta sina händer för ögonen. Man ser också att hjärtfrekvensen ökar som tecken på stress när fostret utsätts för ljusstimuli.


Om din bebis föddes nu skulle den ha mer än 90% chans att överleva. Även om den är långt ifrån färdigutvecklad så skulle den ha goda chanser att klara sig med rätt vård. Du har ännu ungefär 13 veckor kvar av din graviditet och under denna tiden kommer bebisen att fortsätta växa och utvecklas. Det är avsaknad av underhudsfett och surfaktant i lungorna som gör att bebisen behöver ligga i kuvös för att hålla kroppstemperaturen uppe och få hjälp att andas med respirator, men även andra organ som hjärna, lever och immunsystem är underutvecklade och kan ställ till komplikationer vid för tidid födsel.


Sov gott och dröm sött! En del experter tror att bebisar börjar drömma vid ungefär 28 veckor. Vad skulle de drömma om? Ingen vet helt säkert, men hjärnan är mycket aktiv även denna vecka. De karakteristiska vecken börjar uppstå på dess yta och mer hjärnvävnad formas.


Moi


Grattis - nu är det den första veckan i den tredje och sista trimestern. Det kan hända att du känner en fot som tar spjärn mot magen. Barnet för att testa sina krafter.

Vid den här tidpunkten av graviditeten är det inte ovanligt att man får hudförändringar som graviditetsstrimmor, så kallad striae. Man kan också uppleva klåda. Det kan vara hormonerna som påverkar huden men det kan också bero på att du lider av vätskebrist. I allvarliga fall kan det bero på förändringar i levern. Rådfråga din barnmorska om du har klåda.
 

Blodcirkulationen ökar kraftigt i kroppens alla organ, också i huden, mest påtaglig är ökningen i underarmar, händer och fötter. Genomblödningen i händerna ökar med cirka 5 gånger jämfört med kvinnor som inte är gravida. En gravid kvinna känner sig ofta allmänt varm, men speciellt känns händerna varma och fuktiga - och ibland också fötterna.


Natt..

Nattvecka denna veckan.. känner mig som en zombi.. bebis vill icke vara stilla när jag försöker sova.. :( sen blir jag pissnödig en gång i timmen.. urk.. som tur e så har jag bara två nätter kvar nu.... sen en eftermiddags vecka.. sen är de sommar! Hurra!

I helgen hade vi besök av Thessan, Julia & Jimmy.. käka tacos å hade de najs! Spela även lite kort.. super skoj! De måste vi göra fler gånger! Ni suger å jag rockar! \o/ Woo!! <3

Jag önskar er alla en..
Hurra Hurra Hurra Hurra!!

Grattis min älskade vän! Du är såå himla bäst!! Hurra!! Jag sa ju att du skulle klara de galant!! HUUUURRA!!Tisdag

Känner att de går lång tid mellan mina inlägg.. men så är det ibland, å speciellt när de gäller mig.. Jag är en periodare :) Men det lär väl bli oftare sen när jag går hemma å ska försöka hålla mig sysselsatt.. Det är inte så långt kvar nu.. bara tre veckor! Sen är de sommar! Hurra!

Vi har börjat kolla på saker vi vill ha i barnrummet! Vi har bestämt att datorerna får flytta in i det lilla sovrummet så bebis får de stora rummet.. Jag har pratat till mig att få ha Jockes fina stero kvar i rummet så man kan dansa å sjunga me bebis i rummet.. :) Myyys!!  Vi har bestämt oss för att ha skötbord i rummet oxå.. tror att det blir från Trofast serien på Ikea.. tycker de verka vara jätte smidigt.. för då kan man bygga hyllan precis som man vill ha de.. å anpassa den allt eftersom bebis växer! Ska absolut inte ha dom färgerna som är på bilden..  Själva hyllan vill jag ha i vitt.. å färgen på lådorna beror ju lite på om det är en tjejja eller kille.. Vi får ju bekräftat den 9 juli om de är en flicka eller inte.. :)Vet inte om jag skrivit det innan.. i så fall skriver jag det igen.. Som jag sa där uppe så kommer vi få det bekräftar den 9 juli vad jag har för liten krabat i magen!!! Då ska jag ta med mig mamsingen och Thessan och åka å tjuvkika lite!! Det är ganska dyrt att göra ett 3D-ultraljud.. men det är såå mysigt att ha sen.. tänk att kunna visa det å säga -"här är du i mammas mage!" :D Min älskade mamma skrapde ju fram 2000kr på en triss för ett tag sen å hon delade de med mig..så dom pengarna kommer gå till ultraljudet! :)

Allt börjar kännas mer på riktigt nu när magen börjar puta ut å bebis sparkar runt som en vilde.. Jag är så förundrad över att de inte gör ont.. för ibland rör hon sig så mycke att magen verkligen ändrar form å buktar ut.. Det är så mysigt när man ligger i sängen på kvällen å hon virvlar igång.. Jocke brukar lägga huvudet på magen å prata in i navlen.. blir lika tårögd varje gång han säger -"Hej bebis.. pappa här.. jag längtar efter dig!" Mina älsklingar!! <3  

De enda som jag faktiskt haft de jobbigt me än så länge är den ihållande huvudvärken.. men jag hoppas på att de ska försvinna helt snart.. den har blivit lite bättre.. nu kommer den mest när jag anstränger mig..

Den här veckan är en kort vecka! Hurra! Nästa vecka är oxå kort.. för då är det nattvecka.. veckan efter de är ännu kortare för då är jag ledig måndag å tisdag! Ska göra ett glykostest.. å jag jobbar eftermiddag.. så jag tog ut semester båda dagarna för å orka upp å så.. sen så är de semester!!

Jag vill verkligen hitta på något roligt i sommar.. nåt som jag orkar göra.. hehe.. kommer ju vara höggravid.. men de ska inte stoppa mig!! Måste bara komma på vad jag vill göra.. Jag vet att jag vill åka till Gotland å hälsa på Älsklings mormor.. men jag vill helst åka bil dit.. för smidighetens skull lixom.. men Älskling kommer inte ha körkortet för ens någon gång i slutet av augusti.. å de är nog lite sent för å dra iväg.. då är det ju bara tre veckor typ kvar tills de är dags för bebis att titta ut..

Nu ska jag lägga mig å kolla lite tv..
Hörs å störs!

Bröllop

Arbetsveckan som gått har varit mindre skoj... har haft/har så förbaskat ont i skallen hela tiden.. så fort jag anstränger mig lite så dunkar de så jag tror att huvudet ska trilla av.. :(  Så i slutet av veckan har jag varit hemma från jobbet.. jag som vill vara på jobbet alla dagar nu fram till semestern.. Lollo är ju där!! Så bäst!!

Idag fyllde min underbara mormor 93år!! Grattis mormor!! Vi var självklart där på förmiddagen.. Mormor fick lite choklad som hon kan smaska på med sina tantkompisar.. :) Min moster Kerstin & hennes man Weine, kära mor och min kusin å hans dotter var oxå där.. Det tråkigaste är att stackars mormor hör dåligt.. så de är jobbigt för henne när alla sitter å småpratar.. hon hör ingenting lixom.. :( Min mormor är så underbar! Henne har jag så otroligt mycke att tacka för.. <3 

När vi druckit kaffe och ätit bulle hos mormor så drog vi iväg till Karin & Niclas bröllop! Karin var såå otroligt vacker!! Super fin kyrka oxå.. men jössös va varmt det var där inne.. dom hade elementen på till å me.. och självklart så satt de ett under den bänken som vi satt på... jag höll  långsamt på att smälta bort.. :S Tyvärr så är vi inte med på festen ikväll.. för jag har så ont i huvudet och ingen kunde skjutsa ut oss.. :(  Jag troded jag skulle gråta tarmarna ur mig under cermonin.. men jag lyckades hålla de tillbaka.... ända tills jag fick krama på Karin.. då brast de.. min Karin har gift sig!

Här kommer lite fina bilder!!
Här kommer den vanliga vecko infon oxå.. :)

Vecka 26

Bebisen

Den här veckan blir din bebis drygt 23 cm från huvud till stjärt och väger omkring 900 gram.

Efter att i en månad har haft ögonen slutna så börjar bebisen att öppna dem under denna vecka. Ögonen är nästan helt färdigutvecklade.


Bebisen kommer att fortsätta att bilda underhudsfett, även om det vid den här tiden fortfarande är ganske liten och tunn. Vid förlossningen kommer den att ha samlat på sig tillräckligt för att klara den tuffa världen utanför livmodern och för att få det typiska rultiga bebisutseendet.

Blodkärl bildas i lungorna för att förbereda dem på ett liv utanför livmodern. Blodcirkulationen är fullt fungerande och navelsträng, moderkaka fortsätter att växa för att kunna försörja det allt större fostret. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.

Även om det fortfarande är alltför tidigt för din bebis att födas så skulle den nu har c:a 70% chans att överleva om den föds på ett sjukhus med rätt resurser.

Jag

Övre delen av din livmoder är nu c:a 6 cm ovanför din navel, och du kommer fortsätta att växa ungefär 1 cm per vecka. Om du har ätit balanserat och närigsriktig kost har du förmodligen gått upp omkring 7-10 kg fram till nu.

Eftersom bebisen ligger högre upp i buken nu så kan det hända att du ibland upplever att det gör ont under revbenen.


Vecka 25

Veckorna bara springer förbi.. bebis är redan 25 veckor gammal.. det är inte långt kvar nu... -lyckligt skräckslagen-

Therese.. färdig tryckta saker är bra när man inte orkar eller har tid att uppdatera jämt.. ;) Du vet.. jag är på tjocken.. orkar ju inte sätta här jämt.. hehe..

Idag har jag varit duktig å bakat massa smarriga rabarbermuffins!! Igår var jag, älskling, Lollo & Benny uppe hos min nor å hämta hem varsin kasse me rabarber.. så igår gjorde jag även en rabarberpaj som försvann i ett gluffs! :) Rabarber är sjukt jäkla gott!! Mamma hade kaninbebisar som bara var 4 veckor gamla.. sååå söta!! Och jag blev inte allergisk.. för första gången på typ 15 år så kunde jag gosa å klappa hur mycke som helst!!! Jag nös en gång på vägen hem.. de var de enda!! Att va på tjocken rockar så hårt! Kändes väldigt lusigt att inte få svårt å andas, klåda eller rinnande ögon.. men herre gud så underbart! Snälla säg att allergin fortsätter hålla sig borta efter att bebis kommit ut!!

När jag var på MVC sist så sa min barnmorska att mitt järnvärde hade sjunkit.. så jag har fått börja äta järntabletter.. :( Alla sa att jag skulle bli hård i magen.. men, ta i trä, de är jag inte!! \o/ hehe.. intressant att veta va? Allt annat var super bra.. vi lyssna självklart på bebis hjärta igen.. å det lät lika underbart som förra gången!!! Hum.. fick en känsla av att jag skrivit de här förut.. men va gör de.. aboslut inget :) 

Den 9 juli ska jag, Thessan och min mor få se bebis i 3D!!! Det ska bli sååå himla skoj! Är lite nervös dock.. eftersom man kommer ju se bebis väldigt tydligt.. jag vet att de inte är något som är fel.. men man tänker ju ändå tanken lixom..... 

Snart är det dags för ledigt oxå.. det ska bli sååå skönt!! Hurra!!

Lollo har ju börjat jobba med mig igen! Så jäkla najs å ha henne tillbaka! 892 du lyser upp mina tråkiga jobbdagar! <3 

Nu ska jag gå ner å fixa lite innan älsklingen kommer hem från jobbet..


Bebis info Vecka 25   

Bebisen

Din bebis är nu drygt 22 cm från huvud till stjärt och väger omkring 850 gram. Tänk dock på att foster växer olika fort från omkring den 20:e veckan så om din bebis skulle avvika lite från det genomsnittliga så är det i sig ingen anledning till oro.


Om bebisen av någon anledning skulle behöva förlösas nu så skulle det ändå ha en god chans att överleva utanför livmodern, tack vare en enorm utveckling inom neonatalvården. Respiratorer, monitorer och mediciner kan hjälpa en ännu omogna kroppen att klara sig utanför livmoderns trygga värld. Bebisen skulle behöva stanna några månader på sjukhuset eftersom den ännu är mycket mottaglig för infektioner och andra komplikationer.


Man kan nu höra bebisens hjärta med en dopplermonitor eller ett steoskop, och din partner kan kanske till och med höra det genom att lägga örat på rätt ställe mot magen.

Bebisen kan nu göra mer saker med sina händer, som till exempel knyta dem till nävar och ta tag i och hålla sina fötter. Det är också nu som den börjar föredra höger eller vänster hand.

Bebisen sover och är vaken efter en viss rytm under dygnet, något som du också förmodligen märker av.

Mycket händer med det lilla barnet. Bukspottkörteln utvecklas, vilken producerar hormoner och insulin.

Jag

Din livmoder har vuxit ordenligt senaste veckan och är nu ungefär stor som en fotboll. Översta delen av livmodern befinner sig nu ungefär mitt emellan naveln och bröstbenets nedersta del.

Vissa kvinnor upplever flest fosterrörelser när de vilar.

Graviditeten kan för många ställa till med matsmältningsbesvär. Livmodern trycker på tarmarna och hormonet progesteron gör att maten passerar magen långsammare för att öka upptagningen av näring. Resultatet blir dålig matsmältning och halsbränna.

Det kan också hända att du måste besöka toaletten oftare och att du får kramp i benen. En del kvinnor drabbas av åderbråck och hemorrojder under graviditeten.

Från och med vecka 25 mäter barnmorskan också livmodern. Det kallas symfus-fundusmått. Det görs genom att mäta längden från blygdbenet till livmoderns överkant på utsidan av magen. Värdet förs sen in i ett så kallat gravidogram, i din journal. Det finns en normalkurva men man behöver inte följa den exakt. Kurvan ger en bild av hur fostret växer. Ni fortsätter era besök på mödravårdscentralen regelbundet var fjärde vecka till vecka 28. 


Pappa Jocke 
Du kanske kan höra fostrets hjärtljud genom att lägga örat mot magen. Det känns igen på att det slår mycket snabbare än mammans hjärta. Det kan ta lite tid att hitta rätt plats och rätt vinkel men med lite tålamod kan det vara möjligt. Att lyssna genom en tom toarulle eller ett upp-och-ned-vänt vinglas kan hjälpa
 

Vecka 24

Bebisen

Den här veckan är din bebis c:a 21,5 cm lång från huvud till stjärt och väger omkring 750 gram

Ansiktet är i stort sett färdigbildat. Ögonen sitter på sin plats även om ögonlocken fortfarande är slutna. Öronen har också de funnit sin slutliga placering och sitter nu där de kommer att sitta vid förlossninen.


Håret på huvudet fortsätter att växa och ögonfransar bildas. De flesta dragen ser nu ut som de kommer att göra när din bebis föds. Eftersom den blir allt rundare så finns det allt mindre plats i livmodern att göra kullerbyttor och piruetter.

Bebisen övar sin andning genom att andas in upp till en liter fostervatten per dag i de mognande lungorna.


Hörseln är väl utvecklad. Barnet känner igen mammans, partnerns och eventuella syskons röster. Den hör även mammans hjärtslag. Nu börjar det bli lite trångt där inne.

Barnet känner vad som är upp och ned. Balansorganet i innerörat har utvecklats. Nu börjar nästa viktiga utvecklingssteg av hjärnan.

Nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.Jag

Din livmoder kan du enkelt känna 4-5 cm ovanför din navel. Eftersom din växande livmoder trycker allt mer på buken så kan du få bristningar i huden på magen. Din ökande vikt kan också fresta på din kropp vid det här laget, något som ger sig till känna genom ryggvärk, problem med blåsan, värkande fötter och utmattning medan du utför dina dagliga rutiner.

Ökande blodflöde i slemhinnor och ökande blodtryck kan också göra att du upplever rinnande näsa och oftare får näsblod.

Det kan vara dags att börja ta reda på vilka föräldrautbildningar som erbjuds i ditt område. Många sjukhus erbjuder profylaxkurser och det finns till exempel vattengympa som kan hjälpa din kropp att förbereda sig inför förlossningen.
Det kan hända att du upplever en stickande smärta i sidan då och då. Detta är sannolikt helt enkelt musklerna i livmodern som töjs ut, så det finns ingen anledning att få panik. Om smärtan är ihållande och svår bör du dock konsultera din läkare eller barnmorska.


Pappa Jocke

Nu kan du nog känna fostrets aktivitet utanpå magen. Kvinnan kan känna buffar och sparkar betydligt tidigare. Du får ha tålamod. Det är vanligt att rörelserna avtar så fort man lägger handen på magen. Man gör sig gärna en bild av hur bebisen ligger, men det är svårt att känna fram den bilden om man inte är proffs. Det kan visa sig att det du trott vara huvudet i själva verket är rumpan. Barnmorskor kan sin sak och kan visa hur barnet ligger om ni är nyfikna.


RSS 2.0